Csokoládé: Gofri tippek

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gofri tippek

GofriA gofri a palancsintához hasonlóan örökzöld sláger felnőttek, és elsősorban gyerekek körében. Ha van gofrisütőnk (az ugyanis kell hozzá), gyakran megörvendeztethetjük családunkat és barátainkat ezzel a finomsággal, amelyet édesen, de pikánsan is elkészíthetünk, számos változatban. Ideális gyerekzsúrra, partikra is. Íme sok hasznos gofri tipp és néhány tuti finom gofri recept..

 


Bár sokan úgy tudják, a gofri egy amerikai termék, nos nem az, eredetét tekintve európai, azon belül is belga. A gaufre két legismertebb változata a brüsszeli (vagy másutt belga) és a liège-i verzió. Az amerikai waffle változat az amerikaiaknak készült az 1964. évi new york-i világkiállítás alkalmából. Az eredetileg sütővassal készülő finomságot ma már könnyen kezelhető elektromos készülékkel készítjük.


A gofri lényege, hogy egy nem túl folyékony masszából adagnyit egy erre a célra szolgáló gofrisütő mélyedésébe öntünk, lezárjuk, és percek alatt elkészül a mindkét oldalról átsütött finomság, amelyet ízlés szerint gazdagítva tálalhatunk. Számos verziója létezik a tészta hozzávalóitól, a gofri tálalásától, és magától a gofrisütő formájától függően.

 


A tészta

  • A gofri sokféle lehet már a tészta hozzávalókat illetően is. Lehet puhább, vagy vékonyabb és ropogósabb, natúr vagy egyéb hozzávalókkal gazdagított. A tészta készülhet tejjel, kefírrel, tejszínnel, túróval, joghurttal. Továbbá élesztővel, sütőporral, vagy ezek nélkül, fehérliszttel, de teljes kiőrlésűvel is. Tehetünk bele magokat, kókuszt, zabpelyhet, reszelt almát, citrom reszelt héját, rumot, gyümölcsöt, marcipánt, vaníliát, fűszereket, stb.

 

 

  • Készíthetünk édes, vagy sós gofrit, utóbbi esetben a cukrot elhagyjuk tésztából, és helyette apróra vágott sonkát, sajtot, zöldfűszert teszünk bele. Tálalhatjuk zöldséggel, salátával, salsával, mártogatóssal.

 

  • A gofri tészta legyen mindig csomómentes, és krémesen folyékony.
  • Különösen ropogós lesz a gofri, ha a tejet a receptben langyos vízre cseréljük, és a sütési időt meghosszabbítjuk (hőfokot emeljük). Puhább és sötétebb lesz a gofri, ha tejet használunk.

 

  • A tésztát előre is el tudjuk készíteni.
  • Sütés után a gofrit pihentessük rácson, ha ugyanis egymásra pakoljuk őket, megpuhulnak (ebben az esetben a kenyérpirítóban megpiríthatjuk).

 

Gofri sütése, a gofrisütő


  • GofrisütőA modern gofrisütő elektromos és egyszerűen kezelhető. A sütőfelület megfelelő bevonattal kezelt, amellyel a tészta beleragadása a formába megelőzhető, és szinte zsírmentesen süthető a gofri. Van olyan változat, amelyben a betétek cserélhetők, különböző mintájúak. Alapvetően rendelkezzen a gofrisütő elegendő teljesítménnyel ahhoz, hogy a gofri percek alatt megsüljön. Ideális esetben egy piros és zöld színű lámpa segíti az eligazodást a megfelelő hőfok és sütési állapot elérésének jelzésében. Hőfokszabályozó további segítség a sütésben.
  • Mindig zárt állapotban melegítsük fel a sütőt. A sütőt sütés elején alaposan melegítsük fel, különben beleragad a gofri.

 

  • Ha beleöntöttük a tésztát a formába, szorosan nyomjuk rá a fedelét, hogy a minta egyenletesen kialakuljon.

 

  • A tésztából kb. egy merőkanálnyit tegyünk a gofrisütő mélyedésébe, amelyet előtte szilikon ecsettel beolajozunk. A tésztának 2-3 perc sütési időre van szüksége. Ha a gofri már nem „gőzölög”, akkor kész.

 

  • Ne töltsünk túl sok tésztát a formába, mert kifolyik. Általában legyen a tészta eloszlása után egy kevés távolság a peremtől.

 

  • Használjunk a sütéshez semleges olajat, a kikenéshez szilikon ecsetet, vagy egy olajos/vajas papír kéztörlőt. Alapvetően elegendő, ha csak az első gofri sütése előtt kenjük be a felületet zsiradékkal, utána már nem szükséges, ha a sütő megfelelő bevonattal rendelkezik.

 

  • Egy-egy gofri sütése közben ne nyitogassuk a készüléket. Ne hagyjuk a készüléket felügyelet nélkül!

 

  • A kész gofrik kiszedéséhez használjunk fa, vagy szilikon eszközt, amely nem karcol.
  • Ha túl világos lett a gofri, süssük még tovább. Ha hőfokszabályozós a készülékünk, a megfelelő szín eléréséhez válasszunk magasabb vagy alacsonyabb hőt a következő gofri sütésénél.

 

  • Bár a gofri sütése alapvetően gyerekek által is elvégezhető, arra ügyeljünk, hogy a sütő meleg lesz, ezért ne érjünk a forró részekhez. Erre a gyerekeket is figyelmeztessük.

 

  • Olvassuk el figyelmesen a készülék használati utasítását első használat előtt.
  • A gofrisütő készüléket mindig alaposan tisztítsuk el, mossuk át langyos vízzel és töröljük szárazra (vagy hagyjuk megszáradni) használat után. A sütés során az egyes gofrik sütéséből visszamaradó morzsákat távolítsuk el. A tésztamaradékok ugyanis megégnek, és kellemetlen ízű lesz tőle a gofri, továbbá sötét foltként a következő gofrin maradnak.

 

  • A sütőt ne kaparjuk, dörzsöljük éles, súroló eszközzel. A gofrisütő bevonata ezzel sérülhet.

 

  • A gofrisütőben melegszendvicset is készíthetünk, akár toast kenyérrel, de tortillával is. Egyszerű szendvicsek>>
  • A sok gofri recept közül először válasszunk valami egyszerűt. Lásd lenti gofri receptek.

 

 

Tálalás


  • Tálalhatjuk a gofrit egészben, darabolva (a szív alakú sütő erre kiválóan alkalmassá teszi a gofrit), sőt többet egymásra rakva és megtöltve akár tortát is készíthetünk belőle.
  • Tálalhatunk hozzá tejszínhabot, lekvárt, olvasztott csokoládét, nutellát, krémtúrót, joghurtot, gyümölcsöket, befőttet, pudingot, vaníliaszószt, szirupot, felnőtteknek konyakos mártást,  gyümölcspürét, fagylaltot, megszórhatjuk porcukorral, fahéjjal vagy kakaóval. Vaníliamártások, krémek>>

 

  • A maradék (kihűlt) gofrikat tegyük fémdobozba, így pár napig tarthatók, vagy mélyhűtőbe, fogyasztás előtt sütőben vagy a kenyérpirítóban melegítsük át.

Címkék: csoki gofri sütemény történet édesség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu