Gofri tippek
A
gofri a palancsintához hasonlóan örökzöld sláger felnőttek, és
elsősorban gyerekek körében. Ha van gofrisütőnk (az ugyanis kell hozzá),
gyakran megörvendeztethetjük családunkat és barátainkat ezzel a
finomsággal, amelyet édesen, de pikánsan is elkészíthetünk, számos
változatban. Ideális gyerekzsúrra, partikra is. Íme sok hasznos gofri tipp és néhány tuti finom gofri recept..
Bár sokan úgy tudják, a gofri egy amerikai termék, nos nem az, eredetét tekintve európai, azon belül is belga. A gaufre két legismertebb változata a brüsszeli (vagy másutt belga) és a liège-i verzió. Az amerikai waffle
változat az amerikaiaknak készült az 1964. évi new york-i
világkiállítás alkalmából. Az eredetileg sütővassal készülő finomságot
ma már könnyen kezelhető elektromos készülékkel készítjük.
A gofri
lényege, hogy egy nem túl folyékony masszából adagnyit egy erre a célra
szolgáló gofrisütő mélyedésébe öntünk, lezárjuk, és percek alatt
elkészül a mindkét oldalról átsütött finomság, amelyet ízlés szerint
gazdagítva tálalhatunk. Számos verziója létezik a tészta hozzávalóitól, a
gofri tálalásától, és magától a gofrisütő formájától függően.
A tészta
- A gofri sokféle
lehet már a tészta hozzávalókat illetően is. Lehet puhább, vagy
vékonyabb és ropogósabb, natúr vagy egyéb hozzávalókkal gazdagított. A
tészta készülhet tejjel, kefírrel, tejszínnel, túróval,
joghurttal. Továbbá élesztővel, sütőporral, vagy ezek nélkül,
fehérliszttel, de teljes kiőrlésűvel is. Tehetünk bele magokat, kókuszt,
zabpelyhet, reszelt almát, citrom reszelt héját, rumot, gyümölcsöt, marcipánt, vaníliát, fűszereket, stb.
- Készíthetünk édes, vagy sós
gofrit, utóbbi esetben a cukrot elhagyjuk tésztából, és helyette apróra
vágott sonkát, sajtot, zöldfűszert teszünk bele. Tálalhatjuk
zöldséggel, salátával, salsával, mártogatóssal.
- A gofri tészta legyen mindig csomómentes, és krémesen folyékony.
- Különösen ropogós lesz
a gofri, ha a tejet a receptben langyos vízre cseréljük, és a sütési
időt meghosszabbítjuk (hőfokot emeljük). Puhább és sötétebb lesz a
gofri, ha tejet használunk.
- A tésztát előre is el tudjuk készíteni.
- Sütés után a gofrit pihentessük rácson, ha ugyanis egymásra pakoljuk őket, megpuhulnak (ebben az esetben a kenyérpirítóban megpiríthatjuk).
Gofri sütése, a gofrisütő
- A modern gofrisütő
elektromos és egyszerűen kezelhető. A sütőfelület megfelelő bevonattal
kezelt, amellyel a tészta beleragadása a formába megelőzhető, és szinte
zsírmentesen süthető a gofri. Van olyan változat, amelyben a betétek
cserélhetők, különböző mintájúak. Alapvetően rendelkezzen a gofrisütő
elegendő teljesítménnyel ahhoz, hogy a gofri percek alatt megsüljön.
Ideális esetben egy piros és zöld színű lámpa segíti az eligazodást a
megfelelő hőfok és sütési állapot elérésének jelzésében. Hőfokszabályozó
további segítség a sütésben.
- Mindig zárt állapotban melegítsük fel a sütőt. A sütőt sütés elején alaposan melegítsük fel, különben beleragad a gofri.
- Ha beleöntöttük a tésztát a formába, szorosan nyomjuk rá a fedelét, hogy a minta egyenletesen kialakuljon.
- A tésztából kb. egy merőkanálnyit tegyünk a gofrisütő mélyedésébe, amelyet előtte szilikon ecsettel beolajozunk. A tésztának 2-3 perc sütési időre van szüksége. Ha a gofri már nem „gőzölög”, akkor kész.
- Ne töltsünk túl sok tésztát a formába, mert kifolyik. Általában legyen a tészta eloszlása után egy kevés távolság a peremtől.
- Használjunk a sütéshez semleges olajat, a kikenéshez szilikon ecsetet,
vagy egy olajos/vajas papír kéztörlőt. Alapvetően elegendő, ha csak az
első gofri sütése előtt kenjük be a felületet zsiradékkal, utána már nem
szükséges, ha a sütő megfelelő bevonattal rendelkezik.
- Egy-egy gofri sütése közben ne nyitogassuk a készüléket. Ne hagyjuk a készüléket felügyelet nélkül!
- A kész gofrik kiszedéséhez használjunk fa, vagy szilikon eszközt, amely nem karcol.
- Ha túl világos lett a gofri, süssük még tovább. Ha hőfokszabályozós a készülékünk, a megfelelő szín eléréséhez válasszunk magasabb vagy alacsonyabb hőt a következő gofri sütésénél.
- Bár a gofri sütése alapvetően gyerekek által is elvégezhető, arra ügyeljünk, hogy a sütő meleg lesz, ezért ne érjünk a forró részekhez. Erre a gyerekeket is figyelmeztessük.
- Olvassuk el figyelmesen a készülék használati utasítását első használat előtt.
- A gofrisütő készüléket mindig alaposan tisztítsuk el,
mossuk át langyos vízzel és töröljük szárazra (vagy hagyjuk
megszáradni) használat után. A sütés során az egyes gofrik sütéséből
visszamaradó morzsákat távolítsuk el. A tésztamaradékok ugyanis
megégnek, és kellemetlen ízű lesz tőle a gofri, továbbá sötét foltként a
következő gofrin maradnak.
- A sütőt ne kaparjuk, dörzsöljük éles, súroló eszközzel. A gofrisütő bevonata ezzel sérülhet.
- A gofrisütőben melegszendvicset is készíthetünk, akár toast kenyérrel, de tortillával is. Egyszerű szendvicsek>>
- A sok gofri recept közül először válasszunk valami egyszerűt. Lásd lenti gofri receptek.
Tálalás
- Tálalhatjuk a gofrit egészben, darabolva
(a szív alakú sütő erre kiválóan alkalmassá teszi a gofrit), sőt többet
egymásra rakva és megtöltve akár tortát is készíthetünk belőle.
- Tálalhatunk hozzá tejszínhabot,
lekvárt, olvasztott csokoládét, nutellát, krémtúrót, joghurtot,
gyümölcsöket, befőttet, pudingot, vaníliaszószt, szirupot, felnőtteknek konyakos mártást, gyümölcspürét, fagylaltot, megszórhatjuk porcukorral, fahéjjal vagy kakaóval. Vaníliamártások, krémek>>
- A
maradék (kihűlt) gofrikat tegyük fémdobozba, így pár napig tarthatók,
vagy mélyhűtőbe, fogyasztás előtt sütőben vagy a kenyérpirítóban
melegítsük át.
Kapcsolódó hírek:
Kakaós gofri
A gofri története...
Csokis muffin cukorvirágokkal...
Dupláncsokis téltemető