Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A gofri története...
A gofri története jelentős múltra tekint vissza: már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat. Néhány ezer évvel később pedig egy kreatív kézműves
ötlete volt a bordázott forma, amely a méhkaptár mintázatára
emlékeztetett (ennek a neve franciául a gaufre). A brüsszeli verzió
Amerikában csak az 1964-es new york-i világkiállításon debütált (és
mivel Brüsszel beazonosítása problémásnak bizonyult, ott a mai napig
belga gofri-ként ismert). Itt többnyire reggelire fogyasztják, ropogósra
sütött szalonnával és juharsziruppal, és csak ámulnak meglepődve, amikor Belgiumban tapasztalják, hogy ez valójában egy édesség.
A gofrit egyébként világszerte fogyasztják, de főleg Belgiumban és az
Egyesült Államokban szeretik. Gyakori feltét még a méz, a csokiszirup
vagy épp a fagylalt.
A mai gofri története egész a középkorig nyúl vissza, amikor még a neve
is más volt: az alnémet wafel (‘méhlép’, ebből ered az angol waffle is),
mert a tészta mintázata a méhsejtekére emlékeztet.
Bár sokan úgy tudják, a gofri egy amerikai termék, nos nem az, eredetét
tekintve európai. A Németalföldön sütötték a belga cukrászok, akik a
maradékokat igyekeztek ehhez felhasználni, hogy ne menjenek kárba. Két
vaslap között sütötték ki a tésztát, a vaslapok mintázatának lenyomatába
pedig mézet csorgattak, majd árusították. Az amerikai waffle változat
az amerikaiaknak készült az 1964. évi new york-i világkiállítás
alkalmából.
Ma
már persze elkészítése nem igényel hatalmas előkészületeket, a
különféle gofrisütők színesebbé teszik a konyhai sürgölődést. Aztán, ha
valaki úgy érzi, hogy gyakorlatilag gofrifüggő, akkor semi esetre se
essen pánikba, hiszen tetőtől talpig ruházkodhat gofrimintás holmikkal
két gofriétkezés között pl. pólóval, tornacipővel, pulóverrel. És hogy a
tévhit, miszerint a gofri ameriakai miért alakuhatott ki bennünk? Nagy
valószínűséggel azért, mert maga az amerikai elnök gofrievős képe is
bejárta a világhálót.
Jó étvágyat mindenkinek :-))))))
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kakaós gofri
Gofri tippek
Csokis muffin cukorvirágokkal...
Dupláncsokis téltemető