Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Te
is édesszájú vagy? Ha rögtön egy tábla csokira vagy sütire gondoltál
és igennel válaszoltál, ne aggódj, nem vagy egyedül.
A szakértők szerint azonban ennek inkább evolúciós, mintsem genetikai okai vannak.
Nem véletlen, hogy az emberek egyik kedvenc íze az édes.
Ez az íz ugyanis az első számú energiaforrásunkhoz, a szénhidráthoz kacsolódik.
Vagyis az ősember számára evolúciós előnyt jelentett, ha megtalálta a legtöbb energiát tartalmazó táplálékot.
Ilyenek például az érett gyümölcsök, amelyek a legédesebbek is.
Az utóbbi időkben azonban az édesszájúságot a torkossággal kapcsoljuk össze. Sőt, gyakran a felszedett kilókat is ezzel magyarázzuk. Annyi azonban valóban igaz, hogy az édes íz érzékelése és szeretete nemenként és korcsoportonként is eltérő lehet.
A férfiak például kevésbé édesszájúak, a gyerekek azonban annál inkább. Kamaszkorunkra azonban az édes íz utáni vágy csökken.
Ha nem akarunk elhízni, könnyen becsaphatjuk a szervezetünket, ha megértjük az édes íz érzékelésének mechanizmusát.
A nyelven és a szájpadláson különböző ízérzékelő receptorok vannak, amelyek közül az édesre érzékenyek a nyelv hegyén találhatóak.
Ezeknek eltérő számuk lehet egyénenként, ami meghatározza, hogy kinek milyen töménységű ízre van szüksége az érzékeléshez.
A szakértők szerint két típusú ember létezik: az egyik, aki édes ételt fogyasztva egyszer csak úgy érzi, hogy már eleget evett, már túl tömény.
A másik típusú ember azonban képtelen besokallni az édes íztől és úgy növekszik az élvezet érzése, ahogy az édes íz érzése fokozódik a szájukban.
Sőt ezek az emberek az édességfogyasztást kifejezetten nyugtató hatásúnak élik meg.
A receptorok azonban nem csak természetes cukrokra, hanem a kémiai úton előállított vegyületekre is, vagyis az édesítőszerekre is reagálnak.
Ez jó hír, hiszen ezeknek az igazi cukrokhoz képest gyakorlatilag elenyésző a kalóriatartalmuk.
forrás:kertvarázs magazin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Foltos süti
Könyvajánló...Csokoládés édességek kiskönyvtára
Csokis gesztenyerúd
Édes Napok