Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csokoládés édességek kiskönyvtára (Corvina Kiadó)
Még mielőtt részletesen belefognék az elemzésbe el kell mondjam ez a
könyv, vagy inkább könyvecske sorozat, zseniális! Csokiimádóknak,
gasztrománoknak alapmű. Azon felül pedig, hogy tele van jobbnál jobb
receptekkel, a fotók is gyönyörűek és maga a kialakítás is.
A könyvről általánosságban:
A kiskönyvtár valóban kiskönyvtár, ugyanis nyolc darab kis könyvből áll,
melyet egy nagyon szép és igényesen kivitelezett tárolóban helyeztek
el. A tároló aljában praktikusan van egy kis fiók is, egy kis
jegyzetfüzettel, ahova feljegyzetelheti a szorgos háziasszony a kedvenc
csokis receptjeit, ezzel kiegészítve a könyveket. Amikor megláttam ezt a
könyvsorozatot az volt az első gondolatom, hogy de szívesen viszont
látnám a magyar ételeket is egy ilyen köntösben, újragonbdolva vagy
hagyományosan, kategorizálva.
Egyelőre azonban maradjunk a csokinál, ez a sorozat most erről szól. A
sorozat egyes könyvei egyenként 28-30 receptet tartalmaznak, ezek között
vannak klasszikusok de vannak egészen meghökkentőek is. Nekem az
egyik kedvencem a csokis rizottó, ami nem tejberizs, igazi alaplével
készült rizottó, csupán tartalmaz némi kakaóport is. Még nem készítettem
el, de biztosan ki fogom próbálni. Mivel még egészen új a könyv, semmit
nem főztem, sütöttem belőle, de ihletet már adott, ugyanis valamelyik
hétvégén az egész kacsát csokimártással ettük. Tudom elcsépelt szó, és
nem illendő mostanság ezt használni, mert csöpögős, de tényleg mennyei
volt. Szokatlan és mennyei egyben!
A könyv kötetei:
1. Régimódi csokoládék
A cím is utal rá, itt régimódi, vagy inkább hagyományos régről ismert
receptek vannak összegyűjtve. Számomra azonban volt itt is egy-két
ismeretlen újsdonság benne pl. a csokoládés, banános melegszendvics, ami
a nevéből adódóan nekem kicsit furcsa volt, de valójában finom lehet,
hisz nutellás kenyeret is eszünk. Biztosan ki fogom próbálni és majd
beszámolok. Van benne joghurtos csokoládékrém, keksz, madeleine, szuflé
és még sorolhatnám.
2. Jeges csokoládék
Fagyik, sorbet-ek, krémek, turmixok. Az az igazság, hogy mivel én nem
szoktam fagyit készíteni, talán ez a kötet volt az egyetlen, ami kevésbé
hozott lázba. Annak, aki készíteni is szereti és nem csak enni, jó
lehet. Én bármelyiket most azonnal megenném, csak valaki tegye elém :)
Néhány példa a sok közül: karamellás jeges keksztorta, csokoládés
forrázott fánk, csokoládés bajor krém stb.
3. Ínyenc csokoládék
A könyv első receptje: csokoládés macaron. Nagyon gusztusos és a tetejére még arany fólia is került. Itt egy kérdés: hol lehet ilyet kapni?
Maracujás csokis habcsók a következő, amin megállt a tekintetem...itt
már nyeltem nagyokat. Vannak még a könyben trüffelek, amiket ki kell
próbálnom, grillázs és csokicsipke és nem is sorolom tovább, mert mire a
bejegyzés végére érek megéhezem. Vagy hamarabb.
4. Ropogós csokoládé
Különböző csokitortták, csokis krémes, csokis rudak kaptak helyet ebben a
kötetben. Van még többféle keksz is, pl. mentás csokoládés omlós keksz,
keksz rózsalevéllel, műzlis keksz stb...A fotók pedig továbbra is
nagyon szépek.
5. Csalóka csokoládék
Hmmm itt már azért akad néhány meghökkentő recept is, vagyis inkább
olyan, ami nem a megszokott oldaláról mutatja be a csokit. Ilyen pl a
csokoládéleves japán gyöngyökkel vagy az ínyenc tatártorta. Még mielőtt
bárki azt hinné, hogy bélszín van csokival tálalva, nem, ennyire azért
nem merész a történet, bár steak-.hez a csoki már nem is annyira
extravagáns. Szóval itt csak a külalak emlékeztet tartárra, de az
viszont nagyon :)
6. Krémes csokoládék
A cím is utal rá, itt minden csokis, lágy, puha.... Egyszerű és gyors
receptek, villámdesszertek. A fotók továbbra is gyönyörűek... már ezt a
bejegyzést megírni is szenvedés...most épp fel tudnék falni egy hatalmas
csokitortát :)
Ebből a könyvecskéből nekem a kedvencem a tonkababos csokoládékrém, a
csokoládétorta datolyával, a krémes csokidesszert pisztáciával.
Ezenkívül a többi is nagyon jól hangzik, de ezek maradtak meg bennem
elsőre.
7. Elegáns csokoládék
Jön a karácsony! Ezek az elegáns desszertek pont jól jönnek az ilyen
gyönyörű ünnepen. A lágy eperkrémes desszert, melyben az eperkrémet
körbeöleli a csokis tészta rögtön szemet szúrt. Több torta, pohárkrém,
keksz is található a könyvben. Itt is megjelenik a tonkabab, a vele
fűszerezett csokitortát aranylemezkével díszítik.
8. Extravagáns csokoládék
Ez az én kedvenc kötetem! Egy komplett csokoládéra alkotott menüt össze
lehet állítani mindenféle gond nélkül. Recept van bőven és az
alapanyagok is elérhetőek. Néhény recept a sok közül: guatemalai leves
(húsleves, édesburgonya, mandula, kakaópor....), libamájas csokoládés
mézeskalács falatok, Szent-Jakab kagyló csokoládészósszal, kacsamell
csokoládémártással... és még sorolhatnám. A kacsát már kipróbáltuk
csokimártással, hihetetlen finom. A lényeg, hogy jó minőségű és magas
kakaótartalmú keserű csokit kell használni.
A szerzők:
A könyvet a Larousse kiadó által fekért francia cukrászok és szakácsok
írták. Ez meg is látszik a recepteken, számomra több új dolgot tartalmaz
ez a könyv, rengeteg ötletet, inspirációt ad.
Összességében tényleg ódákat tudok csak zengeni,
úgyhogy inkább abbahagyom az írást és sütök valami csokisat.... 10/10
pontot adok erre a könyvre! Több ilyen kellene, több, több, több!
Remélem a Corvina Kiadó a sikeren felbuzdúlva kiad még pár ilyen alkotást.
Ár: 6.990 huf, amiért szerintem nagyon megéri! 8 kis könyv csupa gyönyörű képpel, igényes kivitelezésben, kemény kötésben és egy szintén nagyon igényes tárolódoboz, több, mint 200 recept.
Forrás:alacarte-kulinaria.blogspot.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Foltos süti
Csokis gesztenyerúd
Édes Napok
Egyél csokit, legyél karcsú!