Csokoládé: A tökéletes csoki

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 987 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 987 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 987 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 987 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

A tökéletes csokoládé – recept


Szerző: hvg.hu


Édes bűnbeesés avagy a boldogság forrása, mi más is lenne legtöbbünknél, mint a csokoládé. A bennünk szunnyadó Gombóc Artúr azonnal ébredezni kezd a kerek, a szögletes, a gömbölyű, a töltött, a mogyorós, s minden egyéb ehető- iható változat láttán.



Mi is hát az igazi csokoládé?

Alapvetően a csokoládégyártáshoz kétfajta kakaóbabot használnak. A nemesebb, ritkább és drága fajta a criolló (jelentése: bennszülött),  a gyakrabban használt pedig a forasteró (jelentése: külföldi). Minél magasabb egy csokoládé kakaó/bab/ tartalma, annál nagyobb élvezetben lesz részünk. Érdemes minőségi csokoládét fogyasztanunk, amely azért nem feltétlenül jelenti, hogy a legdrágábbat kell megvennünk. A jobb csokoládénak minimum 40 százalék kakaótartalma van.

A manapság legnépszerűbb csokoládékról érdemes tudni egy s mást. Például azt, hogy a tejcsokoládé kakaótartalmának minimum 25 százalék kakaót és 25 százalék kakaóvajat kell tartalmaznia, az étcsokoládénak pedig  minimum 43 százalékos kakaótartalommal kell bírnia. A minőségibb étcsokoládék pedig 70-90 százaléknyi kakaótartalommal bírnak. Ha ezek az értékek alacsonyabbak,akkor  csak nugát vagy bevonó névvel kerülhetnek a polcokra. A fehér  csokoládé csak kakaóvajat tartalmaz, kakaót egyáltalán nem. Ha a csokoládé csomagolásán nem találjuk az összetételt vagy nem egyeznek meg a fenti értékekkel, joggal gyanakodhatunk, hogy nugátot, vagy kakaós bevonót szeretnének eladni nekünk „álnéven”.

Bő választék. Tudjuk, mit eszünk?

A csokoládét, különösen így ünnepek tájékán, szívesen látjuk a süteményekben, krémekben is. Ősztől tavaszig pedig az egyik kedvenc lélekmelegítőnk a forró csokoládé. A melegítésnek, főzésnek, sütésnek is megvannak a maga egyszerű praktikái.

A forró csokoládét kiöntés előtt kézi- vagy gépi habverővel verjük habosra – nemcsak a látvány lesz szebb, de nem képződik bőr a tetején. Ha csokoládét olvasztunk, nem szabad hirtelen erős vagy nyílt tűzre tenni, legjobb, ha vízgőz felett készítjük, gyakran megkeverve. 45 – 50 fok felett egyik csokoládét sem szabad melegíteni. Készülhet folyadék hozzáadásával – vízzel vagy tejjel, vagy anélkül. Ha pár csepp olajat teszünk bele, szép fényes lesz.

A reszelni való csokoládé legyen mindig szilárd és hideg – ha nagyobb adagra van szükségünk, a botmixert is bevethetjük. Csokoládéforgács készítéséhez a legjobb az étcsokoládé. Zöldséghámozóval szép vékony szeleteket kanyarinthatunk a szobahőmérsékletű csokoládéból. Felbontás után a csokoládét gondosan csomagoljuk vissza  és tartsuk száraz, hűvös helyen, így az állaga nem változik és nem veszi át könnyen más ételek ízét.

A csokoládéval jól harmonizál a vanília, a fahéj, a chili, a szerecsendió, a szegfűszeg,a narancs.Ha a felolvasztott étcsokoládéhoz egy kevés vörös bort keverünk, egészen pikáns ízt kapunk.

Hogy lelkiismeret furdalás nélkül praktikázhassunk, elmondjuk, egyes kutatások szerint az étcsokoládé antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a szív működésére jótékony hatással bírnak. Koffeint is tartalmaz, ezért élénkítő hatású. Fogyasztásakor az agy endorfint – a boldogság érzését előidéző hormont termel, ezért kedélyállapot javító hatásai is ismertek, sőt afrodiziákumként is számon tartják.

A csokifüggőség kialakulását annak tudják be, hogy a csoki fogyasztása stimulálja az agyi jutalomközpontot, és hát ki az, aki nem szeret minél többször jutalomban részesülni… Mindenesetre fogadjuk meg Francesco Carletti tanácsát: ,,A csokoládét egy hajtásra isszuk testünk felüdülésére, amely oly sok erőt és táplálékot nyer belőle, hogy a rendszeres fogyasztó, ha hirtelen nem jut többé italához, elgyengül…” Ugye, ezt nem kívánhatják tőlünk? S ne feledjük: a pozitív hatások csak a magas kakaótartalommal bíró csokoládék estében érvényesek!

Címkék: csoki csoki klub

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu