Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tökéletes csokoládé – recept
Szerző: hvg.hu
Édes bűnbeesés avagy a boldogság forrása, mi más is lenne legtöbbünknél, mint a csokoládé. A bennünk szunnyadó Gombóc Artúr azonnal ébredezni kezd a kerek, a szögletes, a gömbölyű, a töltött, a mogyorós, s minden egyéb ehető- iható változat láttán.
|
|
Mi is hát az igazi csokoládé?
Alapvetően
a csokoládégyártáshoz kétfajta kakaóbabot használnak. A nemesebb,
ritkább és drága fajta a criolló (jelentése: bennszülött), a gyakrabban
használt pedig a forasteró (jelentése: külföldi). Minél magasabb egy
csokoládé kakaó/bab/ tartalma, annál nagyobb élvezetben lesz részünk.
Érdemes minőségi csokoládét fogyasztanunk, amely azért nem feltétlenül
jelenti, hogy a legdrágábbat kell megvennünk. A jobb csokoládénak
minimum 40 százalék kakaótartalma van.
A manapság legnépszerűbb
csokoládékról érdemes tudni egy s mást. Például azt, hogy a tejcsokoládé
kakaótartalmának minimum 25 százalék kakaót és 25 százalék kakaóvajat
kell tartalmaznia, az étcsokoládénak pedig minimum 43
százalékos kakaótartalommal kell bírnia. A minőségibb étcsokoládék pedig
70-90 százaléknyi kakaótartalommal bírnak. Ha ezek az értékek
alacsonyabbak,akkor csak nugát vagy bevonó névvel kerülhetnek a
polcokra. A fehér csokoládé csak kakaóvajat tartalmaz, kakaót
egyáltalán nem. Ha a csokoládé csomagolásán nem találjuk az összetételt
vagy nem egyeznek meg a fenti értékekkel, joggal gyanakodhatunk, hogy
nugátot, vagy kakaós bevonót szeretnének eladni nekünk „álnéven”.
Bő választék. Tudjuk, mit eszünk?
|
A
csokoládét, különösen így ünnepek tájékán, szívesen látjuk a
süteményekben, krémekben is. Ősztől tavaszig pedig az egyik kedvenc
lélekmelegítőnk a forró csokoládé. A melegítésnek, főzésnek, sütésnek is
megvannak a maga egyszerű praktikái.
A forró csokoládét kiöntés
előtt kézi- vagy gépi habverővel verjük habosra – nemcsak a látvány lesz
szebb, de nem képződik bőr a tetején. Ha csokoládét olvasztunk, nem
szabad hirtelen erős vagy nyílt tűzre tenni, legjobb, ha vízgőz felett
készítjük, gyakran megkeverve. 45 – 50 fok felett egyik csokoládét sem
szabad melegíteni. Készülhet folyadék hozzáadásával – vízzel vagy
tejjel, vagy anélkül. Ha pár csepp olajat teszünk bele, szép fényes
lesz.
A reszelni való csokoládé legyen mindig szilárd és hideg –
ha nagyobb adagra van szükségünk, a botmixert is bevethetjük.
Csokoládéforgács készítéséhez a legjobb az étcsokoládé. Zöldséghámozóval
szép vékony szeleteket kanyarinthatunk a szobahőmérsékletű
csokoládéból. Felbontás után a csokoládét gondosan csomagoljuk vissza
és tartsuk száraz, hűvös helyen, így az állaga nem változik és nem veszi
át könnyen más ételek ízét.
A csokoládéval jól harmonizál a
vanília, a fahéj, a chili, a szerecsendió, a szegfűszeg,a narancs.Ha a
felolvasztott étcsokoládéhoz egy kevés vörös bort keverünk, egészen
pikáns ízt kapunk.
Hogy lelkiismeret furdalás nélkül
praktikázhassunk, elmondjuk, egyes kutatások szerint az étcsokoládé
antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a szív működésére jótékony hatással
bírnak. Koffeint is tartalmaz, ezért élénkítő hatású. Fogyasztásakor az
agy endorfint – a boldogság érzését előidéző hormont termel, ezért
kedélyállapot javító hatásai is ismertek, sőt afrodiziákumként is számon
tartják.
A csokifüggőség kialakulását annak tudják be, hogy a
csoki fogyasztása stimulálja az agyi jutalomközpontot, és hát ki az, aki
nem szeret minél többször jutalomban részesülni… Mindenesetre fogadjuk
meg Francesco Carletti tanácsát: ,,A csokoládét egy hajtásra isszuk
testünk felüdülésére, amely oly sok erőt és táplálékot nyer belőle, hogy
a rendszeres fogyasztó, ha hirtelen nem jut többé italához, elgyengül…”
Ugye, ezt nem kívánhatják tőlünk? S ne feledjük: a pozitív hatások csak
a magas kakaótartalommal bíró csokoládék estében érvényesek!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Foltos süti
Könyvajánló...Csokoládés édességek kiskönyvtára
Csokis gesztenyerúd
Édes Napok