Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Igazi csoki már nemcsak Nyugaton készül, hanem itthon is találkozhattok csúcskategóriával. Az idei Magyar Termék Nagydíjat a chocoMe manufaktúra nyert el. Képes beszámolónkból minden titokra fény derül, megtudhatjátok, hogyan készül ez a csoki.
Gerlachfalvy Réka és Mervai Márk képes beszámolója
A chocoMe kicsivel több, mint egyéves pályafutása alatt nagy sikereket ért el. Júliusban elnyerte az Aranypenge díjat, most pedig Magyar Termék nagydíjat kapott, sőt, az Innovációs Nívódíjat is elnyerték. A gyártás központjába látogattunk, hogy bemutassuk nektek a csokikészítés folyamatát.
A kis üzem Angyalföldön van, és kívülről szemlélve nem is gondolnátok, milyen finomságok készülnek odabent. Az ajtón belépve megcsap minket a finom illat, itt még az is csokifüggő lesz, aki korábban nem is szerette az édességet.
Az eredetileg közgazdász végzettségű Mészáros Gábor a válság után Belgiumba utazott és kitanulta a csokikészítés mesterségét. 2010-ben nyitotta meg üzemét, ahol ma már egy komplex kis csapattal dolgozik együtt.
A teremben található három temperáló gép szinte folyamatosan üzemel. Első lépésként ide kerülnek az ét-, tej-, és fehércsokoládé pasztillák, amelyek hő hatására megolvadnak és folyékonnyá válnak.
Az eljárás aprólékos, a csokoládét magas hőfokon kezdik el melegíteni, majd fokozatosan visszahűtik, hogy megfelelő kristályszerkezetű legyen.
Itt nemcsak a munkafolyamaton, hanem az összetevőkön is sok múlik. A chocoMe száz százalékos kakaóvajból készült belga Callebaut terméket használ.
Amikor a folyékony massza megfelelően lehűl, tölcséren keresztül műanyagformákba töltik. Gyorsan és precízen kell dolgozni a szilárdulási folyamat miatt. Ezt követi a díszítés. Hetvennégy feltét közül lehet választani, egy táblára maximum ötféle kerül.
Vannak sztenderd termékek, de az a legjobb, hogy az interneten keresztül akár ti is megtervezhetitek az ízesítést.
A liofilizált virágok és gyümölcsök legalább annyira csábítóak, mint a különleges fűszerek, vagy a prémium pisztácia és az extra robbanócukor. Az aranypehely pedig különösen vonzó. Utóbbinak nincs íze, de élettani hatása kiváló, ráadásul nagyon látványos.
Az alapanyagok nagy része itthon sajnos nem beszerezhető, így Franciaországból, Németországból és Olaszországból rendelik őket, ami az árukon is meglátszik.
A minőségük azonban elsőosztályú. Nagyon fontos tényező, hogy itt egy kockára jóval több feltét jut, mint az ipari változatoknál.
A szépen kirakott táblák speciális hűtőbe kerülnek. A legvégső fázis a csomagolás. Általában kakaóbabmintás fekete dobozba kerülnek, amit arany embléma díszít.
Az ünnepek alkalmával azonban egyedi külsőt kapnak. A megjelenést a tulajdonos, Ebedli Gyula belsőépítésszel közösen tervezte, ezzel megnyerték a Pack design versenyt.
Ma már nem újdonság, hogy a csokoládé illik a borhoz. Az viszont számunkra is meglepő volt, hogy vannak olyan változatok, amelyeket pálinkához alkottak.
Szakértelem nem kell a párosításhoz, a kollekció eleve úgy készül, hogy meg van adva. melyik borfajtával, illetve pálinkával harmonizál.
Az interneten kívül a jelentős gasztronómiai fesztiválokon, kulináris boltokban találkozhattok a chocoMe-vel. Már épül az új és nagyobb üzem itthon és egy leányvállalat Ausztráliában, szeptembertől a környező országok is elkezdték árusítani a terméket.
Sőt, Mészáros Gábor még magasabbra tette a mércét: Magyarország legszebb csokoládéboltját szeretné megnyitni.
F:Szeretlek Magyarország
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Foltos süti
Könyvajánló...Csokoládés édességek kiskönyvtára
Csokis gesztenyerúd
Édes Napok