Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Csoki klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
SZERENCSEMALACOK
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő, 20 dkg
vaj, 1 tojássárgája, egy kis pohár (1,5 dl) tejföl, 20 dkg reszelt
sajt, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 1 nagyobb vagy két kisebb
gerezd fokhagyma reszelve.
Díszítésnek: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos
helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag
hab keletkezik).
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a
tejfölt, az élesztős tejet, belereszeljük a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi
vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán
összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a
jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját).
A tésztahajtogatásról itt találsz részletes ismertetőt: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük.
Ezt a nyújtást, sajtozást,
hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából egyenlő számú
korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval +
fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval.
(Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy
tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is
megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a
malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belőle.)
A malac-pogácsákat és a
pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos
sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB TÉSZTA A MALACKÁKHOZ
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha
vaj, 25 dkg krumplinyomón áttört krumpli (vagy ennek megfelelő
mennyiségű krumplipüré, krumplipehely), 2 kiskanál só.
A tetejére: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.. Ezután a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
A tésztából egyenlő számú
korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval +
fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy
körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy
tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is
megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a
malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és SAJTOS CSIGÁKAT sütöttem belőle.)
A malac-pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A szilveszter története
Szilveszteri sms-ek
Magyarország Tortája 2017
III. Soproni Sütemény- és Tortafesztivál