Csokoládé: Csokoládés édességek

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Csokoládés édességek

Csokis édességekA csokoládé mindenki kedvence, és egyben nagyon hálás alapanyag is édességekhez. Hiszen a csokoládé már önmagában is finom, a vele készülő sütemény vagy desszert még csak fokozza a hatást és az élvezetet. Ezért ha tutira szeretnénk menni, mindig jó ötlet lehet egy csokoládés édesség készítése, így jó ha van néhány  tuti csokis recept kéznél..

 

A csokoládés édességekhez természetesen csokoládéra, esetleg kakaóra van szükség. Milyen csokoládét használunk sütéshez, illetve mit érdemes figyelembe venni csokoládés édességek készítésénél?

 

Csokoládék fajtái


Az édességek készítéséhez nem árthat néhány információ a csokoládék fajtáiról. Alapvetően megkülönböztetünk tejcsokoládét., étcsokoládét és fehér csokoládét.

  • A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tartalmaz továbbá kakaóvajat, cukrot és tejport.
  • A sötétebb színű étcsokoládé több kakaót tartalmaz, ezért a sötétebb szín. Ez a kakaótartalom 100%-ig is elmehet, de alapvetően a 70% kakaótartalom már nagyon jó minőségűnek számít (feltéve, hogy a kakaó is jó minőségű). 70% feletti kakaótartalmú csokoládé már valóban keserű, sokan nem kedvelik. A legegészségesebb fajta csokoládé.
  • A fehércsokoládé abban különbözik a társaitól, hogy nincs benne kakaó, csak kakaóvaj. Krémes, édes, és tejízű. Nevével ellentétben a jó minőségű fehércsokoládé nem fehér, hanem krém vagy elefántcsont színű. Receptekben alapvetően ne helyettesítsük más csokoládéval.
  • Megkülönböztethetünk még tortabevonó csokoládét is, amely magasabb kakaóvaj tartalmú, ezáltal folyékonyan olvad, olvasztott formában jól kenhető, ezért alkalmazzák torták, sütemények bevonására, pralinék készítéséhez. Lehet szintén tej-, ét- vagy fehércsokoládé.
  • A kakaó a kakaóvaj kivonása után visszamaradó, porrá őrölt termék. Lehet cukrozott is, de ezt ne használjuk sütéshez.

Édességekhez használható csokoládék

Édességek készítéséhez alapesetben a bevonó csokoládét használjuk, amelyet ennek hiányában gyakran helyettesítünk „sima” csokoládéval. Ügyeljünk azonban arra, hogy ezek a csokoládék általában sok cukrot tartalmaznak, ezért válasszuk lehetőleg a magasabb kakaótartalmú, keserűbb csokoládékat.  Vásárolhatjuk táblában, de akár darabolt, vagy korong formában is. Amennyiben csokoládéval kívánunk sütni, csak jó minőségűt használjunk. Ezen csokoládékból elérhető áron már hazánkban is nagy a kínálat. A kakaót általában szárazon használjuk fel, liszthez vagy cukorhoz keverve. Minél sötétebb a színe, annál jobb minőségű, és annál szebb lesz a sütemény színe, és jobb az íze.

 

Csokoládé felhasználása


A csokoládét felhasználhatjuk az édességek esetében

  • hozzávalóként: azaz tehetjük a tésztába vagy krémekbe, habokba, akár reszelt, apróra vágott, vagy olvasztott formában, kakaót természetesen porként.
  • bevonatként: ebben az esetben a süteményt (esetleg desszertet) olvasztott csokoládéval vonjuk be. Ennek alapvetően három módja van: olvasztott csokoládéba mártjuk a süteményt, az olvasztott csokoládéval bekenjük a süteményt, vagy azzal leöntjük (utóbbi a legkevésbé takarékos változat). A csokoládéval történő bevonás rutint igényel. Bizonyos esetekben kifejezetten folyékony csokoládét is használhatunk, mint öntetet. Természetesen egy tortabevonat is lehet lágy csokoládé.
  • dekorációként: akár csokoládédrazsé, reszelék, vagy tábla csokoládéból éles késsel levágott spirálok, forgács, morzsa, figurák, stb. Ettől természetesen még nem lesz egy édesség csokoládés.

(Csokirajongók számára ideális esetben egy édesség a fentieket együttesen tartalmazza….).

További csokoládé tippek


A csokoládéval készülő édességekre alapvetően a süteményekre, desszertekre érvényes szabályok vonatkoznak, de érdemes figyelembe venni a következőket:

  • Ha a csokoládét tésztákba, krémekbe, masszákba tesszük, olvasszuk fel, bizonyos esetekben a recept kifejezetten apróra vágott csokoládét is előírhat.
  • Ha nem fényes és szép folyékony bevonat a cél, az olvasztással nem kell sokat bajlódni.
  • A csokoládénak, és a kakaónak is van zsírtartalma, ezért ha olvasztott csokoládé hideg élelmiszerrel érintkezik, gyorsan megköt. Ez ideális, ha fagylaltra öntjük, de hozzávalók összedolgozásánál hátrány lehet. Ezért legyenek az összekeverésnél a hozzávalók szobahőmérsékletűek. Ha a csokoládé már a masszába került, dolgozzunk gyorsan.
  • Csokoládéval készülő süteményeket, de desszerteket is ízesíthetünk vaníliával, chilivel, borssal,  kardamommal.  Az adagolásnál legyünk óvatosak.
  • Alapvetően ne használjunk töltött csokoládékat édességek készítéséhez, hiszen ezek folyékonyabb tartalma  nem kívánt hatással lehet az édességekre. Ne használjunk továbbá lejárt szavatosságú, kellemetlen szagú, bizonytalan állagú csokoládét, ettől az édesség sem lesz finom.
  • Használhatunk azonban száraz adalékkal már eleve ízesített csokoládékat is, pl. chilis, mogyorós, mazsolás,  ez kiváló lehet például chilis pralinéhoz, muffinok készítéséhez.
  • Szaftosabb lesz a csokoládés sütemény, ha almát vagy körtét reszelünk bele.  Mennyiség lehet tortánként 1 db.
  • Tároljunk otthon a kamrában mindig csokoládét! Sokáig eláll, és bármikor elővehetjük, ha finom édességre vágyunk. Tárolás történjen száraz, hűvös helyen, szagoktól és hőtől, fénytől elzárva. Ugyanez vonatkozik a kakaóra is.
  • A csokoládé boldoggá tesz, egészséges és nem feltétlenül hízlal. Minden csak a mennyiség, fajta és minőség kérdése.

Címkék: csoki csokoládé

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu