Sok más jótékony tulajdonsága mellett, a
csokoládé kifejezetten jó hatással lehet szív- és érrendszerünkre,
csökkentve ilyen típusú betegségeink kialakulását. Két amerikai orvos
nemrégiben tanulmányokat végzett ennek bizonyítására, mely sikeresen
zárult, ám soha nem tudják eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a
mértékletesség betartása.
Ezidáig 66
bejegyzett tanulmány foglalkozott azzal, hogy a csokoládé és/vagy a tea
összefüggésben áll-e szív- és érrendszerünk működésével. Dr. Penny Kris -
Etkerton, elismert táplálkozási professzor, a kísérletek vezetője azt
mondja: ,,Ha a teát cukor és tej nélkül fogyasztjuk, nem tartalmaz
kalóriát, így ideális forrása az antioxidáns hatású flavonoidoknak.
Diétánk alatt elérhetjük, hogy testsúlynövekedés nélkül vigyük be ezeket
az anyagokat szervezetünkbe. Ha gyümölcs és diótartalmú csokis
süteményt eszünk a tea mellé - odafigyelve a mennyiségre - egészséges
rágcsálnivalóhoz juthatunk, mely nem károsítja szervezetünket.''
,,Magában az ételek nem fognak megvédeni minket a betegségektől" - teszi
hozzá Kris - Etherton. ,,De a tea és a csokoládé is - melyek növényi
eredetűek -, részei lehetnek az egészséges diétának, természetesen csak
akkor, ha mérsékelten fogyasztjuk őket. Ezeket más flavonoidokban gazdag
növényi eredetű ételekkel, pl. zöldségekkel, gyümölcsökkel kell
kiegészítenünk. Fontos, hogy diétánkba beépítsük ezen ételeket."
|
Dr. Carl L. Keen a
tanulmány - ,,A teában és csokoládéban található antioxidáns flavonoidok
szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásának bizonyítása" -
társvezetője a Kaliforniai Egyetem munkatársa. A szakértők
hangsúlyozzák, jelenleg nincs elég információjuk, mely alapján azt
javasolhatnák, hogy mindennap flavonoidokat vigyünk be szervezetünkbe,
pozitív hatások elérése érdekében. A tanulmányok szerint 150 mg
flavonoid naponta akut (alkalmi) hatással bír, míg 500 mg már krónikus
(folyamatos) eredményekkel jár. Egy csésze (2,5 dl) tea két percig főzve
172 mg flavonoidot tartalmaz, mely akut folyamatokat eredményez. Három
és fél csésze már valószínűleg folyamatos kihatással lehet
szervezetünkre.
|
Mivel rengeteg típus
van forgalomban, a csokoládéval kapcsolatos információk kevésbé
általánosíthatók. Néhány termék alapvetően nem is tartalmaz flavonoidot,
míg más fajták kifejezetten magas értékekkel rendelkeznek, más
növényekkel összehasonlítva. Egy tanulmány szerint 38 g flavonoidban
gazdag csokoládé elfogyasztásával azonnali hatást érhetünk el, míg 125 g
már folyamatos javulást eredményez. Habár a szerzők hozzáteszik: ,,Amíg
nem értjük meg jobban az adag-reakció kapcsolatot, nem lehetséges, hogy
a flavonoid mennyiségét illetően diétás tanácsokat adjunk. Intelmünk
az, hogy próbáljanak minél változatosabban étkezni. Olyan ételeket
egyenek mindennap, melyek gazdagok flavonoidokban. Ez az egyetlen, amit
jelenleg bizton tanácsolhatunk."
A kakaó és a csokoládé remek flavonoid - források, erős antioxidáns
hatással. Egészséges felnőtt alanyokon észlelték a pozitív eredményeket;
szervezetükben a vérplazma antioxidáns kapacitását növelte, miközben
csökkentette a vérlemezkék reaktivitását.
Ezalatt a vizsgálatot végző orvosok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy
a csokoládét csak módjával fogyasszuk, mivel magas kalóriatartalma
testsúlynövekedéshez vezethet, valamint megemelheti
koleszterinszintünket is. Összefoglalva, a tea és a csokoládé jó
hatással van szív- és érrendszerünkre.
Forrás:Gasztrostudió.hu
Kommentáld!