Csokoládé: Csoki...CSOKI MIKULÁS

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Csoki klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 989 fő
  • Képek - 822 db
  • Videók - 144 db
  • Blogbejegyzések - 245 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,

Csoki klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

„Csokoládé” mikulás

Nyomtatóbarát változat

Blog: Merőkanál
Szakág magazin táplálkozástudomány
Szakmai szint érdeklődő szintű
„Csokoládé” mikulás

Ez lesz életem első olyan Mikulása, amikor már nem csak én vagyok a „gyerek”. Nagy az izgalom, bár még nem eszik a fiam csokit, de most már át tudom érezni mi is jár a szülők fejében ilyenkor. Az áruházak polcain már kikerülhetetlenül mosolyognak a szebbnél szebb „csoki” mikulások, és elmondható, hogy választékban aztán tényleg nincsen hiány. Van kicsi és nagy, díszes és kevésbé cicomás, olcsó, drága és mostanában a még drágább. A tej-,a fehér,az -ét-, és a mogyorós na és az elkerülhetetlen bevonómasszás. Fő kérdés melyiket is vegyem és egyem?

Na és itt jön a legfontosabb kérdés, milyen is a jó csoki mikulás. Sajnálatos módón sok esetben a nem csokiból készült termékeket is így nevezik, ezzel teljes mértékben megzavarva/megtévesztve a vásárlókat.

Két nagy csoportot különböztethetünk meg az egyik a bevonómasszából a másik pedig a csokoládéból készült figura. A csoki mikulások főcsoportján belül nagy általánosságban még két alcsoport található a sorozatgyártott és kézzel készített.

A bevonómassza olcsóbb, de silányabb minőségű, de mi is az bevonó massza: kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra, formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd. A növényi zsiradék lehet kókusz-, pálma- vagy egyéb növényi olaj, amelyek olcsóbbak, mint a kakaóvaj.

Legjobban talán úgy tudnám lefordítani, hogy olyan, mint amikor az anyukák amikor a csoki tortához bevonót készítenek nem csokiból, hanem gyorsan egy kis kakaópor,cukor, margarin felmelegítve és ha nagyon sűrű akkor egy kis tejet vagy tejszínt használnak a hígításhoz. Aztán gyorsan felviszik a tortára  hamar a szobahőmérsékleten megszilárdul és kész is. Finom ez is, de azért mindenki elismeri, hogy mégsem csoki.

Fontos elmondani, hogy semmilyen egészségügyi kockázatot nem vállal az, aki bevonómasszából készült terméket fogyaszt maximum csak csalódás éri az ízlelő bimbóit.

A csokoládéból készült jobb, de sok esetben drágább is. A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2000/36. számú előírása rendelkezik a kakaó- és csokoládétermékekről. Csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A hozzáadott mennyiség nem haladhatja a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5%-át, és nem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj- vagy kakaóanyag mennyiségét sem.

 Ha a címkén a következő áll legalább 35% összes kakaó szárazanyag, akkor nyugodtak lehetünk tényleg csoki a csoki.

A két kategória között a nagy különbség,hogy a csoki mikulás kakaómasszából, kakaóvajból és esetleg kis mennyiségű kakaóporból áll, addig a bevonós csak kakaóporból.

A csokoládé figurák között is két alcsoportot figyelhetünk meg. A futószalagon gyárba előállított termékek illetve a kisebb manufaktúrákban kézzel készített figurák. El kell, hogy mondjam, hogy nagyon sok esetben a kézzel készített termékek nem jobb minőségűek, de az időt az emberi energiát  és munkát meg kell fizetni, így az estek egy jó nagy részében, nem a jobb minőségű csokoládéért fizetünk többet.

Eldönthetjük-e mindezek után csak is kizárólag a márka, csomagolás, reklám alapján, hogy milyen csokoládé mikulást vásároljunk. A válasz egyértelműen NEM. Ebben az esetben is a legjobb tanács az, hogy olvassuk el a címkét, hogy mit is tartalmaz szemünk fényének szánt édesség. A tudatos vásárlás nagyon sok mindentől megóvhat minket.

Nem minden esetben az a jobb, amit már ismerünk, érdemes a számunkra ismeretlen termékek címkéjét is elolvasni. Igen több idő és macerás is a sok csomaggal, de hát a gyerekeinkről van szó és higgyék el meg fognak lepődni, hogy nem csak a kicsiknek teszünk jót ezzel, hanem sok esetben még spórolhatunk is.

forrás:felsőfokon.hu

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu